Veel beleggers beleggen in hedgefondsen. Hedgefondsen claimen dat zij – vaak ongeacht de marktomstandigheden – een positief rendement zouden kunnen realiseren. Bij de scherpe koersdalingen van 2008 bleek echter dat ook hedgefondsen behoorlijke koersdalingen moesten incasseren.

Hedgefondsen hebben een aantal belangrijke kenmerken:

  1. Vaak zeer hoge kosten;
  2. Vaak niet erg liquide;
  3. Niet transparant;
  4. Soms zeer slechte rendementen

Beleggers die besluiten toch in hedgefondsen te gaan beleggen, dienen zich bovenstaande kenmerken goed door te nemen.

Recentelijk kwam het FD met een Onderzoek naar de rendementen van hedgefondsen. De conclusie luidde dat hedgefondsen hun beweringen niet waar maken en dat de gerealiseerde rendementen sterk achterbleven bij andere beleggingen.

Deze kenmerken zijn voor de vereniging van en voor indexbeleggers dan ook reden genoeg om zeer terughoudend te zijn met deze beleggingscategorie.